Adresa:Theodor Aman nr. 31, sector 1, Bucuresti
Telefon:0722.611.2015 sau 0730.473.146
Fax:031.814.56.36

Neplata salariului la incetarea contractului individual de munca

INTREBARE: La data incetarii contractului individual de munca, salariatul nu si-a primit salariul pe ultima luna. Creanta sa este inscrisa in fisa de lichidare. In baza acesteia, salariatul a notificat fostul angajator cu privire la neindeplinirea obligatiei de plata. Angajatorul nu a luat in considerare aceasta notificare.
Care sunt formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca salariatul, pentru recuperarea sumei reprezentind ultimul salariu?

RASPUNS: Exista doua variante pentru recuperarea creantei de catre salariat: fie pe cale amiabila, fie pe calea unei actiuni in instanta. Dat fiind faptul ca notificarea transmisa angajatorului nu a avut efectul scontat, singura posibilitate ramane cea a actiunii in instanta.
Cererea poate fi formulata in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune (scadenta salariului neplatit). Instanta competenta este tribunalul in circumscriptia caruia isi are domiciliul sau locul de munca, reclamantul.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise partea care intarzie in mod nejustificat administrarea acesteia. Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenta.
Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile. Partile sunt legal citate, daca citatia le-a fost inmanata cel putin 5 zilei inaintea judecarii.
Hotararile instantei de fond sunt definitive.
Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii.
Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru.

Anamaria Constantinescu
(c) 2007-2013 Advisors - Termeni si conditiiPowered by Blue Project Software